Despre mine

Fotografia mea
Oradea, Bihor, Romania
Structura de personal a Centrul de Cercetare a istoriei evreilor „Eva HEYMAN”: 1. Prof. univ. dr. Antonio FAUR – director 2. Lect. univ. dr. Radu ROMÎNAŞU – secretar ştiinţific 3. Lect. univ. dr. Daniela MARIAN 4. Drd. Hajnal TAVASZI Membri asociaţi : 1. Prof. univ. dr. Viorel FAUR – Universitatea din Oradea 2. Dr. Bujor DULGĂU – directorul Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale 3. Dr. Adrian DUME – lector asociat Universitatea din Oradea 4. Drd. Diana IANCU - doctorand Universitatea din Oradea

marți, 21 februarie 2012

Mesajul domnului Felix KOPPELLMAN, Preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, la lansarea Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor „Eva HEYMAN”


Domnule Rector,
Domnule preşedinte al F.C.E.R. şi deputat în Parlamentul României,
Domnilor profesori şi studenţi,
Stimaţi invitaţi,

            Am convingerea că ziua de astăzi se va înscrie în istoria contemporană a evreilor din Oradea şi Judeţul Bihor prin semnificaţia ei specială, adică prin faptul că – prin demersul Universităţii din Oradea – debutează, într-o manieră exemplară, o nouă instituţie ştiinţifică, de certă însemnătate, care se va ocupa cu cercetarea istoriei evreilor din partea de nord-vest a României de astăzi. Centrul de cercetare a istoriei evreilor, căruia i s-a dat, în mod sensibil şi inspirat, numele de Eva Heyman, va contribui, nu ne îndoim, la restituirea unor pagini memorabile din trecutul unei minorităţi ale cărei fapte sunt evidente şi în zilele noastre.
            Ne aflăm, distinşi participanţi la acest eveniment, în faţa unei necesare şi justificate acţiuni de natură cultural-ştiinţifică, menită să elimine o lacună din istoriografia regională şi să recupereze din timp acele elemente perene din care s-a configurat destinul minorităţii evreieşti din aceste părţi, alături de cel al locuitorilor români, maghiari, germani şi de alte naţionalităţi.
Principala raţiune a noului centru de cercetare, care constituie o realizare importantă a Universităţii din Oradea, va fi aceea de a investiga în arhivele existente (ale instituţiilor statului şi cele particulare) documente în temeiul cărora să poată fi reconstituite aspectele reprezentative ale istoriei unei comunităţi active, sub raport economic, cultural şi artistic.
Fireşte, se va pune accentul pe modalităţile de informare a celor interesaţi cu privire la rezultatele acestui travaliu ştiinţific. Una dintre ele a şi fost aplicată, cu un real succes, şi de către Departamentul de Istorie, prin cele două conferinţe internaţionale (din anii precedenţi: 2010 şi 2011) pe teme de istoria evreilor, al căror principal organizator a fost prof. univ. dr. Antonio Faur, actualul director al Centrului de cercetare a istoriei evreilor „Eva Heyman”. Folosim şi acest prilej, pentru a-i adresa sincere mulţumiri pentru efortul dezinteresat şi stăruinţa cu care s-a devotat acestei iniţiative, de a crea aici, la Oradea, într-un loc cu deosebire potrivit, cu sprijinul altor universitari şi cercetători din ţară şi străinătate, un factor de reconsiderare a trecutului Comunităţii Evreilor din Oradea, dar şi al altora, din zona de nord-vest a României şi din alte spaţii ale Europei Centrale.
Trebuie să recunoaştem că, faţă de situaţia anterioară (când s-a scris numai incidental despre tragedia evreilor bihoreni din vara anului 1944 şi mai mult despre implicarea lor în activităţi edilitare), ne aflăm într-un moment decisiv, care, credem noi, va determina o preocupare constantă şi eficientă pentru această problematică istorică.
            Luând în considerare o asemenea realitate, urăm Centrului o viaţă lungă şi o existenţă rodnică, în beneficiul ştiinţei istorice şi al Universităţii, asigurându-i, totodată, pe membrii acestuia de întregul şi permanentul sprijin al Comunităţii Evreilor din Oradea.
            Fie ca aceste clipe de emoţie şi optimism să marcheze un debut de bună amintire a noii instituţii ştiinţifice, ca parte componentă a Universităţii, pe care o apreciem şi respectăm, aşa cum, de atlfel, se cuvine.

6 Februarie 2012, ora 11                                                         Vă mulţumesc,
                                                                                    Felix KOPPELLMAN,
                                                  Preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu