Despre mine

Fotografia mea
Oradea, Bihor, Romania
Structura de personal a Centrul de Cercetare a istoriei evreilor „Eva HEYMAN”: 1. Prof. univ. dr. Antonio FAUR – director 2. Lect. univ. dr. Radu ROMÎNAŞU – secretar ştiinţific 3. Lect. univ. dr. Daniela MARIAN 4. Drd. Hajnal TAVASZI Membri asociaţi : 1. Prof. univ. dr. Viorel FAUR – Universitatea din Oradea 2. Dr. Bujor DULGĂU – directorul Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale 3. Dr. Adrian DUME – lector asociat Universitatea din Oradea 4. Drd. Diana IANCU - doctorand Universitatea din Oradea

sâmbătă, 25 februarie 2012

Mesajul de la lansarea centrului al Prof.univ.dr. Cornel ANTAL, Rectorul Universităţii din Oradea


Domnilor colegi profesori,
Dragi oaspeţi,

Astăzi Corpul profesoral al Universităţii noastre se bucură de faptul că participaţi, cu un interes evident, la acest eveniment ştiinţific care marchează momentul de introducere în spaţiul universitar naţional şi internaţional a unui nou Centru de cercetare, cu numele simbolic de „Eva Heyman”, care va face investigaţii documentare cu privire la cele mai importante secvenţe ale istoriei comunităţilor evreieşti din partea de nord-vest a României. Înfiinţarea unui asemenea factor de cercetare istoriografică are aici, la Oradea, câteva motivaţii speciale şi anume:
1.      Necesitatea de a fi studiată temeinic, de către specialişti calificaţi şi competenţi, istoria minorităţilor, în speţă a celei evreieşti, care este prea puţin cunoscută şi, ca atare, se impune înlăturarea unei asemenea lacune în activitatea de cercetare istoriografică românească;
2.      În Oradea şi judeţul Bihor, ca şi în alte aşezări din nord-vestul României, a trăit, creat şi s-a afirmat o componentă numeroasă a etniei la care facem referiri, lăsând urme vizibile în istoria locurilor, cu deosebire în viaţa economică (industrială, financiară şi comercială), ca şi în cea culturală (editori de presă, scriitori, oameni de idei, arhitecţi şi alţii), la dezvoltarea cărora şi-au adus o contribuţie de prim plan.
Având în vedere aceste realităţi, ca şi altele la fel de importante, era de datoria noastră, în primul rând a universitarilor, ca să procedăm – chiar dacă tardiv – la înfiinţarea unui Centru de cercetare care să recupereze din trecut paginile de istorie scrise de comunităţile evreişti, de ce la cele mai impunătoare (care s-au aşezat pe direcţia progresului general), până la cele tragice, petrecute la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când peste treizeci de mii de evrei bihoreni au fost ghetoizaţi la Oradea şi deportaţi, de către autorităţile horthyste, în lagărele morţii din Polonia.
Este de apreciat că iniţiativa organizării unui asemenea Centru de cercetare a aparţinut unui tânăr istoric, cum de altfel era şi firesc, mai concret domnului prof.univ.dr. Antonio Faur, pe care, în acest context ştiinţific, îl felicit şi îl asigur de întregul sprijin, pentru ca activitatea noii instituţii să fie cât mai eficientă şi să se remarce într-un cadru mai larg, european.
Consider că se cuvin mulţumiri şi unor lideri ai evreilor din România, cum este domnul dr. Aurel Vainer (preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi deputat în Parlamentul României) şi inginerul Felix Koppelman, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Oradea, cu care s-a colaborat excelent până acum şi suntem convinşi, vom întări, în viitor, relaţiile existente, deoarece avem un scop comun: acela de a servi adevărul, aşa cum a fost el, cu elemente de bucurie şi împlinire, dar şi de încercări dramatice.
Îmi este plăcut, de asemenea, să adresez mulţumiri domnului ambasador al statului Israel la Bucureşti, care – pentru a doua oară – se află alături de noi, conferind acţiunilor noastre un spor de prestigiu.
În final, mulţumesc tuturor celor care sunt prezeţi, pentru că ne încurajează la fapte care să îmbogăţească patrimoniul nostru ştiinţific şi cultural.
Doresc centrului de cercetare viaţă lungă, cu realizări cât mai importante.

                                                                              Prof.univ.dr. Cornel ANTAL,
              Rectorul Universităţii din Oradea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu